Birouri Clasa A | Ce înseamnă, criterii și importanță

27 februarie 2023

Există numeroase aspecte pe care este important să le iei în calcul atunci când alegi o anumită clădire comercială pentru a-ți desfășura activitatea. De exemplu, localizarea și accesibilitatea față de zona centrală, anul construcției, finisajele și facilitățile, costurile cu mentenanța, dar și eficiența sau sustenabilitatea. Toate aceste elemente te vor ajuta să diferențiezi opțiunile existente în piață și să iei cea mai bună decizie în funcție de bugetul și nevoile tale.

Birouri Clasa A - Criterii

Tipuri de clădiri comerciale

 

Deși aceste aspecte pot varia, criteriile care sunt folosite în general pentru a clasifica clădirile comerciale se referă la: arhitectură și finisaje, facilități, eficiență sau accesibiliate, echipamente tehnice, locație sau infrastructură.  În funcție de aceste elemente, o clădire va fi încadrată în clasa A, B sau C.

BOMA (Building Owners and Managers Association Inernational) definește fiecare clasă astfel:

 

  • Clădirile din Clasa A – reprezintă cele mai prestigioase clădiri de birouri, cu finisaje de calitate, accesibilitate excepțională și sisteme ultra-moderne.
  • Clădirile din Clasa B – se referă la clădiri care sunt suficient de bune pentru o anumită zonă, au finisaje și sisteme adecvate, dar nu pot concura cu clădirile din clasa superioară.
  • Clădirile din Clasa C – se referă la spații de birouri funcționale, cu chirii sub medie.

Criteriile de clasificare ale clădirilor Clasa A

 

Practic, cele mai bune opțiuni existente pe piață sunt clădirile din Clasa A, care reprezintă cel mai înalt standard al unei clădiri comerciale. Astfel, deși unele criterii pot să difere în funcție de mărimea orașului (o clădire Clasa A dintr-un oraș mic nu seamănă neapărat cu o clădire Clasa A dintr-o metropolă) sau de țară, există o serie de criterii generale pe care clădirile comerciale trebuie să le îndeplinească pentru a fi incluse în Clasa A.

Clădiri de birouri Silk District
Clădiri de birouri Silk District

De exemplu, clădirile de birouri Silk District se încadrează în clasa A întrucât îndeplinesc toate criteriile, atât din perspectivă tehnică, cât și în ceea ce privește confortul și calitatea serviciilor oferite ocupanților.

  • Poziționare centrală, în arealul de business, în general cu o localizare bine cunoscută și acces facil la transport în comun: conform Google Maps, Silk District se află la 6 minute de mers cu mașina de Palatul Culturii, în timp ce stațiile de autobuz și tramvai se află la 1 minut de mers pe jos.
  • Construcții noi / recent renovate / clădiri vechi bine întreținute și îmbunătățite: Silk District va fi o construcție nouă, prima fază a proiectului urmând să fie finalizată în septembrie 2023.
  • Managementul proprietății este asigurat de o companie recunoscută: În cazul Silk District, managementul proprietății va fi asigurat de Prime Kapital.
  • Building Management System – sistem de administrare automatizată a clădirii (software care controlează, monitorizează și comandă încălzirea, aerul condiţionat, ventilaţia, iluminarea şi securitatea): Clădirile Silk District vor bifa cu succes acest criteriu.
  • Sisteme tehnice și tehnologice de ultimă generație: Clădirile Silk District vor bifa cu succes acest criteriu.
  • Număr suficient de lifturi, în concordanță cu numărul de etaje și numărul de ocupanți ai clădirii: Clădirile de birouri din Silk District vor avea lifturi rapide (1,6 m/sec.) cu acces direct din subsolInterior Birouri Silk District
  • Arhitectura – materialele folosite, design interior și exterior, lobby, zone comune, lifturi și băi, înălțime tavane și ferestre; construcție nouă sau recent renovată / foarte bine întreținută; compartimentare eficientă: Clădirile de birouri din Silk District vor avea compartimentare flexibilă, de la 250 mp până la 3.000 mp/etaj (la finalul primelor 3 faze având posibilitatea de extindere până la 9000 mp/etaj); lobby cu volumetrie impresionantă pe 2 etaje, fațadă din sticlă de 2,8 m înălțime, zone comune, 4 băi pe etaj (cu posibilitatea de a adăuga încă 2 băi), dușuri și vestiare, recepție centrală cu zonă de așteptare, dar și lift pentru mărfuri și boxe și zonă dedicată descărcării mărfurilor la subsol.
  • Certificări internaționale (LEED, BREEAM); practici sustenabile și responsabile față de mediul înconjurător: Silk District este proiectat după standardele BREEAM Outstanding, cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate.Birouri sustenabile Silk District
  • Securitate 24/7 – acces controlat, monitorizare prin intermediul camerelor de supraveghere: Clădirile Silk District vor bifa cu succes acest criteriu.
  • Construcții dezvoltate de companii imobiliare cu o bună reputație în piață: Prime Kapital este un investitor, dezvoltator și operator imobiliar cu o reputație solidă în Europa Centrală și de Est. În prezent, în România, Prime Kapital și partenerul său MAS PLC au în dezvoltare investiții de aproximativ 2 miliarde de euro ce includ peste 14.000 de locuințe, peste 280.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de retail și peste 150.000 metri pătrați de suprafețe închiriabile de birouri. Majoritatea proiectelor vizează reconversii funcționale ale unor platforme industriale și contribuții majore la dezvoltarea infrastructurii urbane în zonele în care sunt amplasate.
  • Parcări suficiente; acces 24/7; locuri de parcare pentru biciclete, stații de încărcare pentru vehicule electrice: Silk District va avea peste 4.600 locuri de parcare cu acces securizat, spații de parcare pentru biciclete și stații de încărcare pentru vehicule electrice.
  • Servicii: recepție cu personal dedicat, organizare activități și evenimente: Clădirile de birouri din Silk District vor avea recepție centrală cu zonă de așteptare, iar numeroase activități și evenimente vor fi organizate.
  • Facilități: săli de conferințe, săli de fitness, zone de luat masa, cafenele, restaurante, ATM, WI-FI, curățătorii, etc: Silk District va pune la dispoziția ocupanților, rezidenților și vizitatorilor 10.080 mp de spații comerciale și 40.500 spații verzi, pietonale, de promenadă și de relaxare.Spații verzi - Silk District

Beneficiile clădirilor de birouri Clasa A

 

Clădirile de birouri Clasa A sunt atrăgătoare în egală măsură din punct de vedere estetic și funcțional. Companiile care aleg astfel de clădiri pentru a-și dezvolta afacerile se bucură de numeroase beneficii, nu doar în ceea ce privește reputația pe piață (și implicit atragerea unor candidați valoroși), ci și în ceea ce privește confortul și productivitatea angajaților lor.

Birouri Silk District

De exemplu, clădirile de birouri Clasa A din Silk District îți oferă următoarele beneficii:

 

  • Având în vedere faptul că mediul și spațiul de lucru contează din ce în ce mai mult pentru angajați, desfășurarea activității într-o clădire de birouri Clasa A, cu multiple facilități, servicii și sisteme ultra-moderne duce la atragerea celor mai valoroși candidați din piață.
  • Să fii în mijlocul lucrurilor înseamnă să arăți nu doar că afacerea ta este înfloritoare, dar și că îți pasă de starea de bine a oamenilor cu care lucrezi, ceea ce îți va crește reputația în piață.
  • Lumina naturală, facilitățile moderne și designul clădirilor de birouri Clasa A duc la creșterea performanței, a confortului și a stării de bine a ocupanților.Fațadă de sticlă - Interioare luminoase - Silk District
  • Existența certificărilor internaționale de sustenabilitate înseamnă un impact mai redus asupra mediului pe termen lung, dar și costuri mai scăzute pentru tine: 30% economie la apă și electricitate; 40% economie la gaze, 40% mai puține emisii de CO2.
  • Poziționarea excelentă a spațiului conectat cu centrul orașului, dar și cu aeroportul din Iași, cu multiple opțiuni de transport în comun, puncte de acces și parcări sub-/supraterane îți vor oferi tot confortul de care ai nevoie pentru a stabili întâlniri de business eficiente.
  • Spațiile comerciale din cadrul Silk District vor fi opțiuni perfecte pentru întâlniri de business și organizare de evenimente cu alți ocupanți ai clădirilor Silk District.
  • Creșterea valorii proprietății și investiției în timp datorită duratei mai mare de viață a clădirilor și costurilor de mentenanță și exploatare reduse.
  • Scăderea costurilor cu întreținerea datorită unui control ridicat al resurselor naturale; utilizarea unor resurse alternative; utilizarea unor materiale de calitate care vor reduce pierderile.
  • Siguranță ridicată, datorită reducerii riscurilor în ceea ce privește inundațiile, incendiile, cutremurele și alte dezastre naturale sau care ar putea fi provocate accidental.
  • Siguranță și confort pentru tine și angajații tăi, datorită accesului securizat și monitorizat 24/7;
  • Numeroase posibilități de conectare cu echipele tale, datorită existenței spațiilor comune, zonelor de relaxare și spațiilor comerciale;
    Spații de lucru flexibile - Silk District
  • Beneficii pentru sănătate datorită atenției acordate reducerii poluării solului, apei sau aerului și proiectarea construcțiilor ținând cont de biodiversitatea locală.
  • Ridicarea standardelor de viață și de muncă.

 

În fiecare etapă de dezvoltare parcursă, ne asigurăm că Silk District va fi un proiect al viitorului: inovativ, de calitate, sustenabil și durabil, dezvoltat responsabil, cu grijă față de natură și de locuitorii săi.

Dacă vrei și tu să faci parte dintr-un hub urban, vibrant și plin de energie, ne găsești fie online, fie la sediul nostru din Calea Chișinăului, nr. 22.

 

 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.