Ce sunt pădurile urbane și care este rolul lor în dezvoltarea orașelor verzi?

22 septembrie 2021

Conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite, se preconizează că 66% din populația lumii va locui în orașe, iar urbanizarea, combinată cu creșterea populației, va adăuga până la 2,5 miliarde de locuitori în zonele urbane până în 2050. Nu mai e niciun dubiu că secolul 21 este secolul orașelor, indiferent de localizarea geografică de pe glob.

Însă, urbanizarea rapidă și continuă din ultimele decenii n-a adus doar prosperitate, oportunități și un stil de viață modern și ușor, ci și poluare, despăduriri și alunecări de terenuri, deșeuri necolectate corespunzător și o listă întreagă de probleme de mediu și de sănătate.

Marea provocare a vremurilor noastre este să găsim un echilibru între procesul de dezvoltare urbană, economică și socială necesare unei lumi moderne și grija față de mediul înconjurător pe termen lung. Cum să construim și să dezvoltăm orașe care să răspundă nevoilor societății moderne, dar fără să distrugem natura, fără să accelerăm încălzirea globală și fără să le furăm generațiilor viitoare dreptul de a cunoaște frumusețea lumii naturale așa cum am cunoscut-o noi?

Orașele verzi

Una dintre modalitățile prin care putem construi responsabil este integrarea pădurilor urbane în infrastructura orașelor, făcându-le parte din orice construcție.

Dar, ce sunt pădurile urbane și care este rolul lor în dezvoltarea orașelor verzi?

Pădurile urbane pot avea forme și dimensiuni diferite. În această categorie intră, atât parcurile urbane, copacii și vegetația de pe marginea drumurilor și din zonele publice și mărginimea orașelor, așa cum le cunoaștem cu toții, cât și grădinile, copacii și vegetația din jurul construcțiilor private.

Pădurile urbane integrate în  comunități, nu ca element de design sau spațiu special amenajat pentru relaxare (așa cum sunt, de exemplu, parcurile), ci ca element cheie al unui cartier, al unei comunități sau al unei zone urbane largi vor transforma orașele în locuri capabile să funcționeze și să susțină dezvoltarea, dar și să ofere un stil de viață sănătos și calitativ locuitorilor lor.

Această abordare diferită a spațiului verde din orașe presupune  plantarea unui număr mare de copaci și vegetație, crearea unor concepte peisagistice integrate care să pună accent pe diversitate naturală, nu doar a unui simplu gazon și a câtorva copaci plantați pe lângă ansamblurile rezidențiale.

Existența spațiilor verzi în mediul urban nu este un moft, ci a devenit o condiție esențială a unei dezvoltări sustenabile, ce pune în prim plan grija față de natură, dar și locuitorii unui oraș. Spațiile verzi bine proiectate și pădurile urbane pot avea o multitudine de avantaje:

  • Purifică aerul, prin absorbția mirosurilor și poluării;
  • Îmbunătățesc calitatea aerului prin reducerea temperaturilor ridicate;
  • Conservă energia prin răcirea clădirilor și, implicit, reducerea nevoii de a utiliza aerul condiționat;
  • Produc oxigen – știați că un singur copac produce oxigen pentru nevoile zilnice a 4 oameni?
  • Reduc consumul de apă prin creșterea umidității atmosferice și, implicit, reducerea nevoii de a uda spațiul verde;
  • Reduc eroziunea solului și riscul de alunecări de teren;
  • Absorb zgomotul, praful și căldura;
  • Protejează împotriva cancerului cauzat de razele ultraviolete;
  • Transformă zonele urbane din punct de vedere estetic;
  • Cresc valoarea proprietăților imobiliare;
  • Modelează microclimatul și contribuie la creștere sănătății populației și a nivelului de integrare socială (reduc costurile asociate cu astmul sau alte boli cauzate de poluare, creează condiții pentru relaxare, practicarea mișcării în aer liber care duc la reducerea stresului, devin locuri de socializare și întâlnire, etc).

Prima pădure urbană din Iași

În Silk District, am acordat o atenție deosebită spațiilor verzi și am creat prima pădure urbană din Iași.

Peste 40.000 m2 din totalul de aproximativ 100.000 m2 ai terenului sunt dedicați naturii, locurilor de joacă, aleilor și teraselor și vor cuprinde aproximativ 2.400 de arbori și o varietate de specii endemice și plante aclimatizate.

Spațiile verzi reprezintă o componentă esențială, fără de care am considerat că nu putem avea un proiect mixed-use de succes. Ne-am dorit ca prima pădurea urbană din Silk District să le ofere rezidenților o oază de liniște și relaxare, izolând totodată cartierul de zgomotul orașului și ferindu-l de poluare. Astfel, am organizat conceptul peisagistic al Silk District pe principii de sustenabilitate, rezultând un proiect de landscape unic, ușor de întreținut și cu costuri de mentenanță reduse. Poți afla mai multe detalii despre cum a fost gândit proiectul peisagistic pe blogul nostru, aici.

Iar dacă vrei și tu să trăiești într-o comunitate care pune accent atât pe grija față de natură, cât și pe calitatea spațiului locuit, ia legătura cu noi!

Ne găsești fie online, fie la sediul nostru din Calea Chișinăului, nr. 22.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.