Criza energetică – probleme și soluții

10 octombrie 2022

Una dintre preocupările principale ale momentului pentru fiecare european este criza energetică declanșată de războiul din Ucraina și, implicit, de relația statelor europene cu Federația Rusă. În contextul în care specialiștii vorbesc despre „un război de uzură”, care nu mai poate fi rezolvat pe cale diplomatică și care, probabil, va mai dura câțiva ani, sancțiunile economice impuse Federației Ruse vor continua să deterioreze relația dintre Rusia și statele europene, iar una dintre consecințe este tocmai criza energetică provocată mai ales de accesul limitat la gaze naturale.

În acest context, toate statele europene sunt forțate să ia măsuri rapide, în încercarea de a limita impactul asupra consumatorilor. Și, deși atât Uniunea Europeană, cât și guvernele statelor din afara UE au anunțat deja măsuri pentru combaterea crizei energetice, specialiștii afirmă că nu există realmente soluții pe termen scurt. De altfel, conform publicației Time, așteptările sunt ca prețurile la energie și gaz să crească în această iarnă de 10 ori mai mult decât media ultimilor 5 ani, iar situația va continua să se înrăutățească mai ales în Europa. Prin urmare, implementarea unor soluții verzi și sustenabile care să înlocuiască utilizarea combustibililor fosili și să reducă dependența de gazul rusesc, reducerea consumului și pierderii de energie a clădirilor și utilizarea energiei din surse regenerabile ar trebui să fie prioritatea tuturor guvernelor, companiilor și indivizilor.

În plus, în paralel cu situația politică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, în ultimii ani, oamenii de știință au vorbit în repetate rânduri despre nevoia de a găsi soluții sustenabile în contextul schimbărilor climatice. Utilizarea surselor tradiționale de energie măresc nivelul emisiilor de carbon, ceea ce amplifică efectul de seră. Prin urmare, criza energetică este strâns legată de cea ecologică, iar nevoia de a implementa măsuri sustenabile este acum mai mare decât oricând.

Soluții pe termen mediu și lung pentru a reduce criza energetică

Vestea bună este că există numeroase soluții pe care atât guvernele, cât și companiile și indivizii le pot implementa pentru a reduce criza energetică și de mediu, dar și costurile asociate cu aceasta pe termen mediu și lung:

  • tranziția către surse de energie regenerabilă, precum energia solară, eoliană, hidroelectrică sau geotermală;
  • conservarea și eficientizarea consumului de energie prin modernizarea infrastructurii și crearea orașelor smart, utilizarea unor device-uri eficiente energetic, limitarea pierderilor de căldură la nivelul clădirilor, renovarea clădirilor vechi sau construirea celor noi după standardul nZEB (Nearly Zero Energy Building).

Clădirile de locuințe din Silk District vor fi construite cu respectarea acestui principiu, astfel încât să aibă o performanță energetică foarte ridicată, cantitatea de energie necesară a fi consumată în clădire fiind cu cel puțin 60% mai mică față de o clădire obișnuită.

Alte soluții care vor fi implementate în clădirile Silk District și care vor contribui la reducerea consumului de energie și a costurilor asociate:

  • panouri solare pentru încălzirea apei;
  • pereți exteriori cu o grosime de 30 cm (zidărie din cărămidă, tencuială interioară și termosistem de 15 cm grosime, care oferă o izolație termică și acustică excelentă).

Materialul folosit pentru izolație (vata minerală bazaltică) atât la Silk District, cât și la celelalte proiecte rezidențiale dezvoltate de Prime Kapital este nu doar eco-friendly, dar și unul dintre cele mai performante și sigure materiale folosite pentru izolarea locuințelor. De asemenea, vata minerală bazaltică are o densitate mai mare decât alte tipuri de materiale destinate izolației clădirilor. În plus, oferă o protecție acustică și ignifugă sporită, întrucât rezistă la temperaturi de până la 850 grade Celsius fără să se deformeze și fără să se taseze în timp, are conductivitate termică scăzută, permeabilitate ridicată și nu este afectată de coroziune. Mai multe detalii despre avantajele utilizării vatei minerale găsiți și pe blogul colegilor noștri de la Pleiades Residence, un proiect rezidențial marca #PrimeKapital dezvoltat în Ploiești.

Fiecare clădire din Silk District va dispune de încălzire centralizată proprie, întrucât soluția centralizată oferă un randament global superior față de centralele de apartament, iar consumul energetic necesar încălzirii locuințelor și al apei calde menajere este astfel mai mic.

Toate apartamentele vor beneficia de ferestre mari, din tâmplărie din PVC, care asigură o izolare termică foarte bună, datorită profilelor de tâmplărie cu un coeficient termic ridicat; în plus, acestea reduc nevoia de a utiliza lumina artificială, datorită faptului că asigură lumină naturală pe toată durata zilei și, implicit, reduce costurile cu energia electrică (de exemplu, în țările dezvoltate, iluminarea artificială a locuințelor înseamnă 14% din consumul de energie electrică).

Datorită acestor măsuri, clădirile de birouri Silk District vor beneficia de certificare internațională conform standardului BREEAM Outstanding, cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate și după standardele nZEB, ceea ce se va traduce în reducerea amprentei de carbon, scăderea costurilor cu întreținerea, creșterea performanței energetice a clădirilor, a confortului și siguranței ocupanților.

Cum îi vor ajuta toate aceste măsuri pe locuitorii din Silk District?

  • Se vor bucura de confort termic, fără pierderi de căldură.
  • Vor avea costuri reduse pentru încălzirea centralizată și pentru energie electrică.
  • Va fi redusă nevoia de a utiliza aerul condiționat, datorită izolației de calitate.
  • Nivelul poluării fonice va fi scăzut, din același motiv.
  • Va fi redusă nevoia de a utiliza lumina artificială datorită ferestrelor înalte (2,30 m), care asigură lumină naturală pe tot parcursul zilei.
  • Se va reduce poluarea, datorită utilizării energiei din surse regenerabile.
  • Impactul negativ asupra mediului va fi diminuat.

Așadar, Silk District este un proiect al viitorului: inovativ, de calitate, sustenabil și durabil, aliniat standardelor internaționale și nevoii de a construi cu responsabilitate atât față de natură, cât și față de clienți.

Dacă vrei și tu să faci parte dintr-o comunitate unită și să contribui la un viitor mai verde, ne poți contacta aici!

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.