Structura de rezistență a unei clădiri este coloana ei vertebrală. Felul în care aceasta este proiectată ne spune cum se va comporta într-o eventuală confruntare cu forțele naturii. Iar cutremurele reprezintă poate cea mai distrugătoare forță care amenință structurile ridicate de oameni.
Experiența seismelor trecute a dus la dezvoltarea de noi tehnici și standarde de proiectare, cuprinse în normativele moderne de proiectare seismică. Aceste tehnici avansate, completate de expertiza echipei care realizează proiectul, de corectitudinea implementării și de calitatea materialelor folosite, fac ca o clădire să ofere un grad ridicat de siguranță în fața riscurilor seismice.
Inginerii structuriști au un rol esențial în proiectele Prime Kapital. Ei lucrează îndeaproape cu echipa de arhitecți și ingineri instalatori pentru ca proiectele rezultate să promoveze o arhitectură a siguranței.
Atât Silk District cât și proiectele noastre din București, Marmura Residence și Avalon Estate, beneficiază de expertiza vastă a lui Eugen Morariu, Partener Prime Kapital. Eugen Morariu și echipa sa au o experiență de peste 25 de ani în domeniul proiectării seismice a structurii de rezistență, fiind implicați de-a lungul timpului în proiectarea celor mai înalte clădiri din România. Mai mult, au fost implicați în redactarea normativelor moderne de proiectare seismică din România (P100-92, P100-2006, P100-2013), dar și în redactarea celor mai importante coduri de proiectare în domeniul structurilor de beton armat din România.
Proiectarea seismică pentru Silk District este făcută conform Codului de proiectare seismică P100-1/2013, clădirile facând parte din clasa II de importanță și expunere. Acestea au regularitate structurală în plan și elevație, crescând astfel rezistența, redundanța și implicit nivelul de asigurare al structurii la acțiunile seismice.
Cât de rezistente sunt clădirile din ansamblul Silk District în fața unui cutremur?
O întrebare aparent simplă, însă cu un răspuns complex. Rezistența unei clădiri în cazul unui cutremur depinde, pe de o parte, de felul în care a fost proiectată și, pe de altă parte, de caracteristicile evenimentelor seismice cu care se confruntă. Scara de magnitudine (scara Richter), adâncimea, perioada oscilațiilor, stratificarea pământului etc. influențează comportamentul unei structuri în cazul unui cutremur. Specialiștii se folosesc însă de informațiile disponibile despre seismele care s-au produs anterior pentru a proiecta structuri care să reziste la astfel de evenimente naturale, plecând de la observația că majoritatea seismelor care afectează o regiune au caracteristicile celor din trecut.
Cutremurul din 1977, urmat de distrugeri devastatoare, a condus la modificarea reglementărilor naționale, impunând o serie de reguli și standarde care au crescut gradul de siguranță al clădirilor la seisme. Reglementările ulterioare, post 1990, au completat legislația, pentru a îndepărta, pe cât posibil, vulnerabilitățile construcțiilor moderne. Conform normativelor naționale, clădirile actuale se proiectează la secvențe de cutremur cu un interval mediu de recurență de 225 ani și 20% probabilitate de depășire în 50 ani.
Accelerația maximă de proiectare în cazul clădirilor din ansamblul Silk District este 25% din accelerația gravitațională, care se multiplică cu 1.2 pentru a ține cont de clasa de importanță II a clădirilor. Pentru comparație, la Iași, accelerația maximă produsă de cutremurul din 31 august 1986 a fost de 14% din accelerația gravitațională, iar magnitudinea acestuia a fost de 7.1 grade Richter. Practic, acțiunea la care a fost proiectat Silk District este dublă.
Mai mult decât atât, metodele actuale de proiectare permit clădirilor să suporte acțiuni mai mari decât cele la care sunt proiectate, prin degradări suplimentare, fără ca acestea să pună în pericol viața locuitorilor, având numai un impact material suplimentar asupra clădirilor.
Metode avansate de proiectare, pentru clădiri rezistente
Clădirile din cadrul Silk District au fost proiectate folosind cele mai avansate metode la nivel mondial, cum ar fi programul de calcul ETABS, și programe de detaliere 3D a structurilor de rezistență, precum Allplan și Revit. Acestea din urmă permit studierea atentă a elementelor de execuție a structurilor de rezistență și corelarea precisă cu arhitectura clădirii.
ETABS este recunoscut global ca pionier în domeniul soft-urilor de calcul structural și seismic, fiind folosit, de-a lungul timpului, la proiectarea unor clădiri civile de renume – Taipei 101 Tower în Taiwan, One World Trade Center în New York și Burj Khalifa Tower, cea mai înaltă clădire din lume la ora actuală, în Dubai. La acestea se adaugă minuni arhitecturale precum Stadionul Olimpic din Beijing și podul hobanat Centenario peste canalul Panama.
Metodele de proiectare folosite pentru Silk District sunt consacrate pe plan internațional în proiectarea seismică a structurilor și de referință în codul românesc de proiectare seismică P100-2013. Astfel, pentru evaluarea acțiunii seismice a fost utilizat calculul modal cu spectre dinamice de răspuns, iar pentru dimensionarea structurii de rezistență la acțiunile seismice au fost utilizate atât metoda ierarhizării capacităților de rezistență, cât și metode de calcul mai avansate precum calculul static neliniar (tip „Pushover”) sau calculul dinamic neliniar (tip „Time history”). Pentru proiectarea fundațiilor imobilelor s-au utilizat metode avansate de interacțiune teren-structură.
La toate acestea se adaugă experiența vastă a echipei Prime Kapital, dar și accentul pe care îl punem pe calitate, plecând de la design, materiale și implementare. Prin integrarea acestor elemente creăm proiecte rezistente și sustenabile. Suntem implicați în fiecare pas al proiectului, de la design și până la livrare, astfel încât monitorizăm atent evoluția și ne asigurăm că rezultatele sunt la nivelul de calitate promis.
Ai întrebări suplimentare despre Silk District? Scrie-ne prin formularul de contact iar specialiștii noștri îți vor răspunde.