De ce să alegi un apartament cu grădină în oraș în locul unei case în afara orașului?

12 aprilie 2021

Știm, e o întrebare care pare mai degrabă cu potențial de controversă, dar noi nu controverse vrem să iscăm, ci o discuție onestă care să readucă în prim-plan avantajele de a locui în inima orașului pentru toți cei care iubesc să se afle în mijlocul lucrurilor.

Apartamente vechi și noi

În ultimii ani, am putut observa o dezvoltare spectaculoasă a zonelor din jurul Iașiului (un lucru care ne bucură atât pentru că arată faptul că Iașiul are o ofertă variată de locuințe, cât și pentru că este un bun indicator al creșterii și dezvoltării), tot mai mulți ieșeni optând pentru o casă în afara orașului. Și pe bună dreptate: apartamentele din blocurile vechi au devenit din ce în ce mai neatrăgătoare din cauza scărilor de bloc inestetice, defectelor de construcție sau investițiilor de timp și bani necesare pentru modernizarea lor, în timp ce apartamentele din ansamblurile rezidențiale noi au devenit din ce în ce mai… mici, nereușind să acopere nevoile celor care își doresc o locuință spațioasă și eficient compartimentată.

Din păcate, statisticile arată că locuințele din România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană – suprafața medie pentru un apartament fiind în jur de 40 mp, adică mai puțin de jumătate din media europeană unde apartamentul mediu are 90 mp – și că acest trend continuă să se mențină.

Mai mult decât atât, contextul actual a transformat locuința într-un spațiu multifuncțional care amestecă fără prea mare succes viața personală cu cea profesională și a accentuat ceea ce ne lipsea, dar compensam cu ieșiri dese în oraș: un spațiu generos, special creat pentru relaxare și deconectare, chiar la noi acasă.

Scriam pe blog în articolul trecut că ultimele statistici arată o preferință tot mai mare pentru proiectele imobiliare care pun accentul pe spațiile verzi și de relaxare și că există o cerere ridicată pentru locuințele cu acces la spații exterioare cum ar fi balcoanele, terasele și grădinile private, iar pe noi acest lucru ne încântă peste măsură. Acest switch către utilizarea acestor spații pentru activități de relaxare în aer liber față de obișnuința transformării lor în spații închise de depozitare este cu adevărat îmbucurător.

De ce să alegi un apartament cu grădină privată în oraș în locul unei case în afara orașului?

Imaginează-ți că ești în căutarea unei noi locuințe și că oscilezi între un apartament în oraș și o casă în afara orașului. Fără dubii, fiecare are propria listă de argumente pro și contra și fiecare are atuurile sale unice. Dar, dacă te-ai afla în această dilemă, iată cum ar arăta lista noastră cu argumente pentru un apartament cu grădină privată în oraș:

Mai puțin timp pierdut în trafic, mai mult timp pentru tine 

Unul dintre efectele negative ale migrării către casele din afara orașului este faptul că toate intrările în oraș au devenit din ce în ce mai aglomerate, formându-se adevărate ambuteiaje la orele de vârf, atât dimineața, cât și seara. Și cum timpul rămâne cea mai valoroasă resursă, de ce să îl pierzi stând în mașină când ai putea să îl folosești făcând ceva ce îți place? Avantajul de a locui în inima orașului este acela că uneori n-ai nevoie de mașină și te poți bucura de o plimbare pe jos, alteori poți alege să mergi cu mijloacele de transport în comun sau, dacă e musai-musai să iei mașina, măcar știi că te vei deplasa rapid, fără să faci mai mult de un sfert de oră către punctele centrale de interes precum Copou, Piața Unirii, Palatul Culturii, Palas sau campusul Tudor Vladimirescu.

În plus, dacă ai copii și fiecare dintre ei are activități în diferite zone ale orașului și la ore diferite, ne imaginăm că drumurile dus-întors în afara orașului au potențialul de a deveni un adevărat chin.

Dacă alegi un apartament cu grădină, partea faină e că timpul pe care l-ai pierde în trafic pentru a ajunge la ACEA grădină pentru care te-ai fi mutat la o casă în afara orașului, l-ai putea petrece în grădina ta privată și urbană, aproape de tot ce contează pentru tine.

Și în mijlocul orașului, și în mijlocul naturii

Știm, sună neverosimil, dar adevărul e că ai această opțiune la îndemână. De exemplu, apartamentele Silk District din Iași vor avea ieșiri către grădini private cu suprafețe cuprinse între 12 mp și 55 mp și vor fi situate într-o locație avantajoasă, la doar 10 minute de mers pe jos de campusul studențesc Tudor Vladimirescu și 6 minute de mers cu mașina/20 de minute de mers pe jos până la Palas. În plus, suprafața totală de spații verzi din complex va fi de 40 000 mp, amenajață de o echipă de specialiști în design-ul de grădini.

Imaginează-ți cum ar fi să deschizi ușa terasei și să pășești pe gazonul din propria grădină pentru a-ți bea cafeaua de dimineață și în doar câteva minute, să ajungi în centrul orașului pentru serviciu, cumpărături și alte treburi de zi cu zi, pentru ca mai apoi să te reîntorci seara în oaza ta urbană și să te încarci cu energie pentru o nouă zi.

În plus, dacă ai alege să te muți în Silk District, faptul că e un cartier rezidențial car-free (accesul către parcări va fi subteran, iar parcările vor fi multi-level sau subterane), ți-ar oferi și mai multă liniște: un somn odihnitor fără zgomotul mașinilor care intră și ies din complex, o dimineață liniștită în grădină, o zi de weekend relaxantă fără să îți faci griji pentru copiii care se joacă afară. Ești încă în visul nostru?

Aproape de tot ce ai nevoie

Nu mai spunem despre serile în oraș (o să plece curând Covid-ul, suntem siguri), când poți savura un pahar de vin la o terasă fără să îți faci griji pentru unde vei lași mașina în siguranță peste noapte, cu ce te vei întoarce a două zi în oraș sau care va fi costul taxiului în afara orașului. Un apartament cu grădină în oraș îți lasă libertate de mișcare pentru a te bucura de tot ce are bun orașul de oferit, dar, în același timp, îți devine și refugiu pentru a scăpa de senzația de aglomerație și betoane. Astfel, ești aproape de tot ce contează pentru tine – serviciu, zone de shopping și de relaxare, grădinița sau școala copilului sau locurile unde evadezi pentru a te bucura de pasiunile tale – dar rămâi conectat și la natură, un echilibru mult râvnit în haosul vieții noastre de zi cu zi.

Mai mult spațiu pentru familia și prietenii tăi

Dacă spațiul ar fi motivul pentru care ai alege să te muți în afara orașului, partea bună e că un apartament cu grădină privată ar putea fi o alternativă perfectă. Visezi la o masă cu toți prietenii tăi într-o sâmbătă seara? De ce să n-o organizezi chiar în grădina ta urbană? Prietenii tăi vor ajunge cu ușurință, vă veți putea bucura de intimitate, spațiu și confort, iar tu vei fi o gazdă excelentă.

Te gândești la mai mult spațiu de joacă pentru copiii tăi? Grădina din oraș e un spațiu potrivit. În plus, în Silk District copiii tăi vor avea alți 40 000 mp de spații verzi, locuri de joacă amenajate și alei pietonale de care să se bucure alături de alți copii din comunitate.

Vrei mai mult spațiu pentru tine? Pune un leagăn în grădină, ia o carte din bibliotecă și bucură-te de un spațiu verde doar al tău.

Dacă ai participa la o dezbatere a iubitorilor de apartamente cu grădină privată în oraș versus iubitorii de case în afara orașului, ce alte argumente ai mai găsi în favoarea grădinii urbane?

Și dacă ai ajuns cu cititul până la final și vrei să afli mai multe detalii despre proiectul Silk District, tipurile de apartamente și avantajele de a locui în cel mai nou proiect de regenerare urbană din Iași, ia legătura cu echipa de vânzări aici: contact@silkdistrict.ro +40 785 253 665.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.