Aglomerarea traficului rutier este una dintre cele mai importante probleme ale oricărui oraș mare. Fiind al doilea cel mai mare oraș din țară după numărul de locuitori, Iași a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară fără precedent, ceea ce a adus în discuție îngrijorările locuitorilor cu privire la explozia traficului rutier și impactul acestuia asupra timpului petrecut în trafic.
În 2019, odată cu lansarea proiectului mixed-use Silk District, echipa Prime Kapital a apelat la serviciile Urbi Plan, societate specializată cu peste 50 de studii de trafic de mare anvergură efectuate în toată țara, pentru a analiza situația traficului în zona fostei platforme industriale Teba și impactul pe care dezvoltarea Silk District îl va avea asupra traficului din zonă.
În cadrul acestui studiu de trafic au fost analizate 15 intersecții din Iași – din Zona Industrială, Bucium, Socola, Tudor Vladimirescu, Podu Roș și Centru -, iar concluzia specialiștilor la momentul respectiv a fost că vor exista creșteri de trafic în urma dezvoltării proiectului Silk District, dar că nu vor apărea blocaje.
Analiza comparativă a principalelor intersecții din jurul ansamblului mixed-use Silk District
Pentru a vedea dacă au apărut modificări, dar și pentru a găsi cea mai bună soluție pentru minimalizarea impactului dezvoltării Silk District în zonă în ceea ce privește aglomerarea traficului rutier, am contractat serviciile unei firme specializate pentru a realiza un nou studiu de circulație. Specialiștii cu care am lucrat au realizat o analiză comparativă a principalelor intersecții din jurul, dar și din interiorul ansamblului Silk District. Străzile analizate au fost:
- I1: bd. Tudor Vladimirescu – Calea Chișinăului – acces central obiectiv;
- I2: Calea Chișinăului, respectiv accesul secundar din Vest;
- I3: Calea Chișinăului – intersecție cu strada Atelierului;
- I4: drum colector Vest – rampa L1;
- I5: drum colector Vest – rampa L2;
- I6: drum colector Vest – rampa R1;
- I7: drum colector Nord – rampa L3 Nord;
- I8: drum colector Central – rampa L3 Est – rampa L4;
- I9: drum colector Central – rampa R3 – rampa R4.
*Legendă: I1-I9 – fac referire la intersecțiile analizate
Au fost realizate simulări atât pentru intervalul orar AM, cât și pentru intervalul orar PM. Pentru a determina felul în care se desfășoară circulația rutieră la orele cele mai aglomerate, au fost analizați câțiva parametri importanți:
- indicele de utilizare a capacității de circulație (ICU);
- întârzierea medie per vehicul (IMV);
- lungimea cozilor de așteptare (LCA).
Pentru indicele de utilizare a capacității de circulație, au fost gândite 4 scenarii, atât pentru intervalul orar AM, cât și pentru intervalul orar PM. Rezultatele analizei au arătat că, pentru parametrul ICU, majoritatea intersecțiilor au valori medii. Așa cum era de așteptat, cea mai mare valoare înregistrată a fost în intersecția 1 (Calea Chișinăului – Tudor Vladimirescu – acces central obiectiv), în timp ce, cele mai mici valori au fost înregistrate în intersecțiile din incinta obiectivului.
În ceea ce privește indicele referitor la întârzierea medie per vehicul, analiza a relevat faptul că întârzierile rezultate în intersecția 1 (Calea Chișinăului – strada Tudor Vladimirescu – acces central obiectiv) nu vor fi mai mari de 24 sec/ vehicul. Pentru a preveni traficul haotic, Prime Kapital va construi semafoare suplimentare la intrările în ansamblul Silk District. În ceea ce privește intersecțiile care se vor forma între drumurile colectoare și rampele aferente obiectivelor ce urmează a fi edificate, întârzierile medii per vehicul vor fi mici, de cel mult 1.9 sec / vehicul.
Referitor la al treilea indice analizat în cadrul acestui studiu de circulație rutieră, concluzia specialiștilor este: „cozile de așteptare formate la intersecția dintre drumurile colectoare si rampele de acces ale clădirilor din amplasament vor fi foarte scurte și nu se vor forma blocaje la ieșirea din parcările subterane.”
Concluzii și recomandări în ceea ce privește traficul rutier în zona dezvoltării ansamblului mixed-use Silk District
Concluziile finale ale raportului sunt îmbucurătoare atât pentru noi, cât și pentru viitorii locuitori SILK District, dar și pentru ieșenii care vor traversa zona pe cale rutieră:
- Numărul mare de puncte de acces către obiectivul de investiție (cele trei intersecții de pe bulevardul Chișinău și punctele de acces din strada Atelierului) generează o accesibilitate crescută a ansamblului și va permite rezidenților și angajaților din clădirile de birouri să utilizeze mai multe rute pentru a se deplasa către celelalte zone ale Municipiului Iași;
- În toate variantele de amenajare propuse, parametrii principali care descriu calitatea circulației rutiere pentru intersecțiile analizate au valori bune. Obiectivul de investiție poate fi realizat în orice formă va decide în final beneficiarul lucrării, fără să genereze efecte negative semnificative circulației rutiere din zona de analiză;
- Dacă se vor amplasa elemente de control acces în parcări, se recomandă ca acestea să fie echipamente automatizate cu viteză de răspuns mare (bariere acționate automat prin cameră video, cu sistem de recunoaștere al numărului de înmatriculare).
De asemenea, pentru a crește siguranța și a diminua creșterea traficului în zonă, mai ales în timpul orelor de vârf, Prime Kapital va dezvolta infrastructura necesară în interiorul ansamblului, dar și de jur împrejurul acestuia. Acest lucru va asigura un număr mare de puncte de acces și o accesibilitate crescută. Lucrările de infrastructură care vor fi realizate pentru atingerea acestor obiective sunt:
- Dezvoltarea unei străzi cu două benzi pe sens, trotuare moderne, stâlpi de iluminare stradală și peisagistică integrată în interiorul Silk District, în continuarea bld. Tudor Vladimirescu, care va străbate ansamblul și va conecta Silk District atât cu bld. Tudor Vladimirescu, cât și cu zona Bularga;
- Menționăm aici și faptul că se ia în calcul construirea în viitor a unei străzi care să lege sensul giratoriu de str. Bularga, ca proiect al Primăriei Municipiului Iași pentru îmbunătățirea traficului și dezvoltarea zonei.
Un alt aspect important în ceea ce privește traficul în interiorul complexului este faptul că vor exista 7 puncte de acces subterane către parcări, prin urmare Silk District va fi un cartier car-free, sigur și modern, iar locuitorii și vizitatorii se vor bucura de cei 40.500 mp de spații verzi, de joacă și de relaxare în liniște și fără poluare.
Silk District este un proiect brownfied de tip mixed-use, care prin natura sa, reduce traficul și încurajează un stil de viață sănătos, astfel:
- Față de proiectele greenfield, proiectele brownfield se bucură de o poziționare avantajoasă, în interiorul orașelor, cu acces la infrastructura existentă și conectate la rețeaua de transport în comun. În cazul Silk District, zona fostei platforme industriale TEBA este deservită de tramvaie și autobuze, eficient conectate cu celelalte zone ale orașului;
- Proiectele de tip mixed-use reduc tendința de a utiliza maşina personală și necesitatea deplasărilor repetate în oraş, având în vedere că multe dintre serviciile necesare se află la o distanță de maxim 15 minute de mers pe jos. În cazul Silk District, ansamblul va dispune de clădiri de birouri, blocuri rezidențiale, un centru educațional, un Community Center, restaurante, 21.000 mp de alei pietonale și velo, spații verzi, dar și spații special amenajate pentru copii, sport și relaxare;
- În plus, locația excelentă, dar și accesul facil la tramvaie și autobuze le vor permite locuitorilor să se deplaseze către mall, centre comerciale, școli sau grădinițe atât cu transportul în comun, cât și cu bicicletele sau pe jos.
Avansăm cu pași mici, însă la fiecare etapă bifată ne asigurăm că Silk District va fi un proiect al viitorului: de calitate, sustenabil și durabil, cu grijă față de natură și de locuitorii săi.
Pentru mai multe detalii, ne găsești fie în online, fie la sediul nostru din Calea Chișinăului, nr. 22. Ia legătura cu noi: https://silkdistrict.ro/contact/.