Proprietar sau chiriaș? De ce să alegi să investești într-o locuință proprie

26 iulie 2021

Conform Eurostat, 95% dintre români sunt proprietari de locuințe, față de media europeană de 70%, indiferent dacă este vorba despre o locuință moștenită, cumpărată cu bani cash sau cu ajutorul unui credit ipotecar. În ceea ce privește chiriile, conform datelor din 2019,  doar 4% dintre români au ales o locuință închiriată.

Să fie explicația reminiscențelor din perioada comunistă suficientă pentru acest procent ridicat de proprietari în România?

Pentru că ni s-a părut un subiect interesant de studiat, am făcut un mic research și am găsit câteva avantaje ale achiziției unei locuințe, care ar putea explica de ce românii aleg să investească în propria locuință în defavoarea uneia închiriate.

Un studiu Deloitte confirmă faptul că România, comparativ cu alte țări europene, are unul dintre cele mai ieftine prețuri pe mp ale locuințelor, după țări precum Serbia, Bosnia-Herțegovina sau Bulgaria. De asemenea, raportat la numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru achiziționarea unei case, România are un nivel mediu de accesibilitate.

Avantajele achiziției unei locuințe

1.      Plata ratei lunare este egală cu plata chiriei sau chiar mai mică decât aceasta

Probabil acesta este cel mai important criteriu după care se ghidează românii care oscilează între a sta în chirie și a face un credit ipotecar pentru o locuință proprie. Avantajul principal este faptul că o parte din banii pe care îi plătești băncii merg către achitarea locuinței în timp ce banii dați pe chirie sunt bani pe care nu îi vei mai recupera niciodată. În plus, dacă dispui de fonduri suplimentare, poți plăti în avans în primii ani, reducând astfel dobânda și maximizându-ți investiția.

În timp, casa va deveni a ta, fiind un bun valoros care va putea fi lăsat moștenire.

2.      Valoarea casei va crește în timp

În general, valoarea unei locuințe crește în timp, mai ales dacă alegi o zonă cu potențial de dezvoltare. Cele mai bune opțiuni sunt zonele aflate în apropiere de noduri importante de infrastructură și cu acces facil la transportul în comun (gări, autogări, metrou, etc), campusuri universitare, școli și grădinițe, clădiri de birouri, mall-uri și supermarketuri, parcuri și zone de relaxare așa cum este poziționat si proiectul Silk District. În același timp, o locuință într-o zonă aflată în curs de dezvoltare îți va oferi oportunitatea de a cumpăra ieftin și, eventual, vinde mai scump atunci când valoarea zonei va crește.

Orice zonă ai alege, investiția ta va crește în timp și, în caz că vei decide să vinzi locuința respectivă, nu doar că vei recupera ceea ce ai investit de-a lungul anilor, dar vei obține și profit.

3.      Poate fi o idee bună de investiție

Dacă ai deja o locuință și vrei să faci o investiție pentru a obține venituri constante pe termen lung, alege să investești în imobiliare, studiourile duble și apartamentele cu 2 camere fiind cele mai cele mai căutate.

De exemplu, un apartament cumpărat cu credit ipotecar și ulterior închiriat ar putea însemna pe termen lung o nouă proprietate pentru tine, cu o investiție minimă din partea ta (doar avansul necesar creditului ipotecar). De asemenea, dacă ai copii, poți închiria apartamentul până când aceștia vor ajunge la vârsta la care se pot muta singuri. Astfel, copiii tăi vor scăpa de grija unei chirii, iar tu vei fi mulțumit/ă că ai investit din timp astfel încât să le oferi un bun start în viață.

4.      Îți poți amenaja locuința așa cum dorești

Atunci când locuiești în chirie, unul dintre aspectele neplăcute e faptul că nu poți face modificări fără acordul proprietarilor. În plus, nu este deloc confortabil să investești în finisaje, mobilă și decorațiuni de calitate pentru ca, la un moment dat, atunci când te vei muta, să fii nevoit să le vinzi sau să le transporți la noua locuință. Nu mai spunem de imposibilitatea recuperării investiției în finisaje.

Prin urmare, atunci când ai o locuință proprie, o poți modifica și amenaja astfel încât să răspundă nevoilor tale în ceea ce privește stilul de viață și confortul dorit.

De asemenea, o locuință proprie îți conferă stabilitate pe termen lung, iar decizia de a te muta îți va aparține în totalitate ție, fără să ai parte de experiențe neplăcute.

După toate datele consultate (dacă te interesează o anumită locuință, poți face o comparație între costul proprietății, avansul necesar, rata lunară și costurile asociate cu chiria) reiese destul de clar faptul că a cumpăra propria locuință are nu doar avantaje financiare (rata mai mică decât plata chiriei, posibilitatea de a face o investiție pe termen lung, creșterea valorii locuinței în timp, etc), ci și avantaje care privesc calitatea vieții (îți amenajezi casa în funcție de nevoile tale, ai stabilitate și liniște, nu ai parte de stres în ceea ce privește relația cu proprietarii, etc).

Dacă iei în calcul achiziția unui apartament, dă-ne de veste!

  • Silk District este un proiect care va fi dezvoltat într-o zonă puțin valorizată astăzi, dar a cărei valoare va crește, atrăgând și alți investitori, iar acest lucru va duce, inevitabil, și la creșterea prețurilor locuințelor în zonă.
  • De asemenea, un apartament situat în apropierea campusului universitar Tudor Vladimirescu poate fi o bună investiție pentru închiriere, având siguranța faptul că vei găsi tot timpul chiriași.
  • În plus, Silk District este o opțiune excelentă și pentru familiile cu copii pentru că se află în apropiere de școli și grădinițe, mall și zone de shopping, dar are și parc urban propriu și locuri de joacă amenajate.

Pentru mai multe informații, ne găsești fie în online, fie la sediul nostru din Calea Chișinăului, nr. 22.

Vizitează-ne la biroul nostru de vânzări să vezi macheta proiectului și să iei o decizie informată înainte să fii proprietarul unui apartament!

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.