Securizarea avansului pentru locuință – măsură unică pe piața imobiliară

19 ianuarie 2022

Clienții Prime Kapital pot opta pentru securizarea avansului pentru locuință – care sunt condițiile și avantajele acestui serviciu?

Decizia de a cumpăra o locuință nu este una ușoară. Dimpotrivă, implică o căutare atentă printre zecile de oferte imobiliare, un plan financiar gândit în detaliu (și uneori pe mai mulți ani) și găsirea unei soluții care să îmbine nevoile de spațiu, compartimentare sau confort cu bugetul și oferta existentă în piață. Și, de parcă n-ar fi deja suficient, la toate acestea se adaugă și riscul ca dezvoltatorul să decidă sistarea proiectului, să nu respecte condițiile agreate sau să nu returneze avansurile în cazul în care apar probleme. De aceea – ca să rămânem în registrul vremurilor pandemice – ne permitem o concluzie metaforică: prevenția rămâne cel mai bun medicament.

Securizarea avansului pentru locuință – măsură unică pe piața imobiliară

Astfel, pentru eliminarea potențialelor riscuri la care clienții sunt expuși în privința avansului plătit către dezvoltator, Prime Kapital implementează serviciul de securizare a avansurilor plătite pentru toate proiectele rezidențiale pe care le gestionează în Iași, București și Ploiești. Acest serviciu presupune transferul sumelor achitate de către client într-un cont separat, asupra căruia se instituie o ipotecă în favoarea cumpărătorului pentru garantarea obligației Prime Kapital de rambursare a avansului, în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile de livrare a locuinței, asumate prin antecontractul de vânzare-cumpărare. Avansul înaintat va fi depus în euro, fiind eliminat astfel și riscul valutar.

Cu alte cuvinte, cel care achită un avans și care ar avea griji că imobilul nu va fi finalizat, are siguranța că, în cazul în care dezvoltatorul refuză să-i restituie avansul, poate face singur demersurile pentru recuperarea sumei prin intermediul unui executor judecătoresc, fără a fi nevoie de un proces în instanță.

Cum este pus în practică acest serviciu?

Prin intermediul ipotecii pe cont, o garanție reală mobiliară, prin constituirea căreia se garantează o anumită obligație a constituitorului, în cazul de față dezvoltatorul, față de creditorul garantat, și anume clientul ce achiziționează o locuință într-unul dintre proiectele imobiliare Prime Kapital. Această garanție se înscrie în Registrul Național de Publicitate Imobiliară, un registru public ce poate oricând fi consultat de către client.
Pentru instituirea ipotecii pe cont se va încheia un contract de garanție și ipotecă imobiliară.

Care sunt avantajele acestui serviciu?

• garantarea faptului că Prime Kapital nu va utiliza avansul achitat până când locuința nu este finalizată;
• eliminarea riscului de pierdere a avansului, în cazul în care dezvoltatorul nu își va ține promisiunea de a livra locuința contractată;
• restituirea imediată a avansului, clientul nemaifiind nevoit să treacă printr-un proces civil, deoarece, conform legii, contractul de ipotecă mobiliară constituie titlu executoriu;
• certitudinea că sumele plătite drept avans la achiziția locuinței dorite sunt păstrate în siguranță.

Cine poate beneficia de acest serviciu?

Toți clienții care achiziționează o locuință într-un ansamblu imobiliar Prime Kapital (Silk District în Iași, Marmura Residence & Avalon Estate în București și Pleiades Residence în Ploiești) pot opta pentru serviciul de securizare a avansurilor plătite.

Care sunt costurile acestui serviciu?

Clienții care vor opta pentru acest serviciu vor avea de luat în calcul costurile următoare:

• Un cost anual de administrare al contului bancar în EUR – aproximativ 10 euro;
• Un cost de înregistrare în Registrul Național de Publicitate Mobiliară (fosta Arhivă Electronică): 80 lei/înscriere, 60 lei/modificare, 40 lei/stingere +TVA;
• Diferența de curs valutar între cursul de schimb publicat de BNR și cel al băncii.

Totodată, trebuie să luăm în considerare faptul că se va aplica cota de TVA în vigoare la data semnării Contractului de Vânzare-Cumpărare al locuinței pentru toate sumele care au fost sau vor fi transferate ca parte din prețul locuinței.

De ce a ales Prime Kapital implementarea acestui serviciu?

Întrucât finanțarea tuturor proiectelor noastre (rezidențiale și de retail) este asigurată de Prime Kapital împreună cu partenerul nostru MAS Real Estate, cu sprijinul unei baze de investitori globali. Din acest motiv, Prime Kapital nu are nevoie să folosească sumele plătite în avans de clienți pentru a-și dezvolta proiectele. Astfel, în cadrul Prime Kapital, avansurile reprezintă o formă de angajament din partea celor care își doresc o locuință și nu o sursă de finanțare.
De asemenea, ne dorim ca toți clienții noștri să se simtă protejați în relația comercială pe care au dezvoltat-o cu Prime Kapital, astfel încât să se poată concentra doar pe bucuria de a achiziționa o locuință nouă 😊

Pentru mai multe informații, nu ezita să ne contactezi!

Vizitează-ne la biroul nostru de vânzări din Calea Chișinăului, nr. 22 să vezi macheta proiectului și să iei o decizie informată înainte de a deveni proprietarul unui apartament!

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.