Silk District, oază urbană de verdeață: 2.400 de arbori și 40.000 mp spații verzi și de recreere

4 mai 2021

Existența spațiilor verzi în mediul urban nu este un moft, ci o condiție esențială a unei dezvoltări sustenabile, ce pune în prim plan locuitorii unui oraș. Spațiile verzi bine proiectate pot avea o multitudine de avantaje: îmbunătățesc calitatea aerului, modelează microclimatul și contribuie la creștere sănătății populației și a nivelului de integrare socială. De aceea sunt un element de nelipsit în construcția unei comunități vibrante.

În realizarea Silk District am acordat o atenție deosebită arhitecturii spațiilor verzi. 40.000 m2 din totalul de aproximativ 100.000 m2 ai terenului sunt dedicați naturii, locurilor de joacă, aleilor și teraselor. Spațiile verzi generoase, de calitate, reprezintă acea componentă esențială, fără de care am considerat că nu putem avea un proiect mixed-use de succes. Ne-am dorit ca parcul urban din Silk District să le ofere rezidenților o oază de liniște și relaxare, izolând totodată cartierul de zgomotul orașului și ferindu-l de poluare.

Nu un simplu gazon, ci un concept peisagistic care pune accent pe diversitate naturală

Conceptul peisagistic al Silk District este organizat pe principii de sustenabilitate, rezultând un proiect de landscape frumos, ușor de întreținut și cu costuri de mentenanță reduse. Conceptul peisagistic este realizat de Beros Abdul +, studio de arhitectură și design urban cu experință vastă, recunoscut pentru proiectele de arhitectură peisagistică ce includ strategii ecologice.

O echipă comună de circa 40 de specialiști a dezvoltat proiectul peisagistic, pentru ca tu să te poți bucura de un parc în adevăratul sens al cuvântului și să poți interacționa cu natura, chiar dacă te afli într-un oraș mare.

Nu ne aflăm la prima colaborare cu echipa Beros Abdul +. Tot ei sunt responsabili pentru frumoasa arhitectura peisagistică  și a proiectelor rezidențiale din București Marmura Residence și Avalon Estate, punând de asemenea accent pe implementare principiilor ecologice.

În spațiile verzi din Silk District vei găsi o varietate de specii endemice și plante aclimatizate, de la flori și ierburi ornamentale, până la arbuști și copaci. Vegetația va fi densă, atât la nivelul solului, cât și la nivelul copacilor, astfel încât vara, în plină caniculă, să te poți relaxa la umbră, cu o carte în mână. În Silk District vor fi plantați în total circa 2.400 de arbori.

De ce un proiect de landscape sustenabil?

Un proiect de peisagistică urbană organizat pe principii de sustenabilitate profită de procesele naturale, oferind beneficii ecologice, sociale și economice. Prin selecția plantelor și felul în care acestea sunt îmbinate, se creează ecosisteme ce reproduc interacțiunile din natura. Prin urmare, mediul astfel creat va realiza acele funcții naturale ale vegetației precum curățarea apelor pluviale, prevenția eroziunii solului, răcorirea naturală a mediului, absorbția de dioxid de carbon etc.

Prin implementarea unor principii ecologice, dezvoltăm un proiect de landscape integrat. Nu este de neglijat nici faptul că spațiile verzi astfel create vor putea fi îngrijite ușor, cu costuri scăzute.

Un proiect peisagistic sustenabil începe din faza de proiectare, cu selecția atentă a plantelor ce urmează să fie introduse. Alegem, pe cât posibil, specii native, acestea fiind în general mai rezistente la secetă și mai puțin solicitante din punct de vedere al îngrijirii. În plus, se apără mai bine de buruieni și de alte specii invazive, astfel încât nu va fi nevoie de pesticide.

Natura, prilej de socializare și de mișcare

Spațiile verzi din Silk District vor cuprinde zone cu funcții diferite: spații de joacă pentru copii, spații amenajate pentru mișcare, spații de întâlnire etc. De altfel, sportul, relaxarea și socializarea sunt 3 elemente cheie ale unui spațiu public atent proiectat. Spațiile verzi joacă un rol important în reducerea stresului, în încurajarea unui stil de viață mai sănătos și creșterea calitatea vieții.

Astfel, vei putea ieși la o plimbare sau la o ședintă de jogging în parcul de la scara blocului tău. Te vei putea întâlni cu prietenii la o poveste, ori, de ce nu, vei putea să te relaxezi pe o pătură în serile de vară, după o zi încărcată la birou.

Natura este indispensabilă într-un oraș care dorește să se dezvolte sustenabil.Silk District va reda locuitorilor Iașului o zonă industrială neutilizată pe care o va transforma într-un cartier verde. Acolo unde acum există doar niște clădiri în diferite stadii de degradare, asfalt și betoane, în curând va fi o comunitate în care natura va avea o poziție privilegiată.

Dacă vrei să faci parte din comunitatea noastră atent proiectată și gândită în jurul nevoilor zilnice ale oamenilor, ia legătura cu noi aici.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.