Silk District, un proiect brownfield. Ce înseamnă și care sunt beneficiile sale?

25 februarie 2021

Silk District este un proiect de tip brownfield, ce va transforma radical o platformă industrială abandonată și, odată cu ea, va pune într-o nouă lumină această zonă a Iașului. Dar ce înseamna mai exact un proiect brownfield și de ce acest mod de a construi este atât de important pentru dezvoltarea durabilă a unui oraș?

Proiectele brownfield sunt, în linii mari, proiecte de regenerare urbană prin care foste situri industriale, adesea localizate în interiorul orașelor, sunt revalorificate. Prin intermediul unor astfel de proiecte, ele sunt aduse la viață și reintegrate în circuitul urban.

De ce este nevoie de proiecte brownfield?

Această regândire a felului în care se dezvoltă orașele s-a produs, la nivel mondial, ca o urmare naturală a reconfigurării economiilor. Dezindustrializarea treptată a lasat în urmă zone abandonate, ce constituie răni deschise pe tapițeria urbană și o sursă de degradare a orașului.

În plus, pe măsură ce populația orașelor a crescut și contiuă să crească pe fondul avântului economic, nevoia de locuințe noi a devenit și ea din ce în ce mai pregnantă. Dezvoltarea pe orizontală a orașelor a acoperit pentru o vreme această necesitate, în detrimentul mediului și cu diverse limitări: distanțe mari pe care locuitorii din zonele suburbane trebuie să le acopere pentru a ajunge în diverse zone ale orașului, costuri ridicate pentru dezvoltarea rețelelor de transport și de utilități, etc.

Astfel a apărut ideea de a redezvolta zone abandonate și de a le da noi funcții, permițând o dezvoltare sustenabilă a orașului, care devine mai atractiv pentru potențiali locuitori și pentru profesioniști, dar și pentru companii.

Care sunt beneficiile proiectelor brownfield?

Proiectele de tip brownfield vin la pachet cu numeroase beneficii. În linii mari, redezvoltarea acestor structuri abandonate sprijină competitivitatea economică a orașelor și dezvoltarea sustenabilă, ecologică.

Apoi, în funcție de funcția sau funcțiile pe care le va avea noua dezvoltare – rezidențial, comercial, mixed-use etc. –  apar diverse alte beneficii. Să luăm spre exemplu cazul Silk District, un proiect mixed-use ce îmbină funcția rezidențială cu diverse servicii (spații comerciale și de agrement, cafenea, restaurant, sală de fitness etc.). Unul dintre principalele beneficii este faptul că pune la dispoziția viitorilor proprietari un stoc nou de locuințe calitative, cu o poziționare foarte bună în cadrul orașului, aproape de zonele de birouri, comerciale și de agrement.

Dezvoltările brownfield îmbunătățesc viabilitatea economică a unei zone, crescând valoarea proprietăților imobiliare aflate în vecinătate și atrag noi investiții și afaceri. În schimb, acest lucru se traduce în venituri suplimentare din taxe pentru bugetele locale.

Nu în ultimul rând, investițiile în astfel de proiecte sunt și investiții în mediu. Primul pas atunci când un dezvoltator alege să implementeze un proiect brownfield este curațarea și ecologizarea zonei în care urmează să construiască. Dacă există clădiri vechi sau ruine pe acel teren, ele sunt îndepărtate, gunoaiele sunt curațate și sunt implementate măsuri care să asigure că sunt atinse și respectate standardele de mediu în vigoare.

În plus, un proiect precum Silk District contribuie la extinderea spațiului verde, oferindu-le locuitorilor Iașului 40.000 m2 de zone verzi, alei, spații de joacă și de recreere. Nu doar că nu tăiem copaci, cum se poate întâmpla atunci când se construiește pe un teren nedezvoltat, ci plantăm noi arbori și readucem astfel natura în oraș.

Pentru un dezvoltator, construcția unui proiect pe un astfel de teren este mult mai costisitoare, atât financiar cât și din punct de vedere al timpului. Însă beneficiile sunt mari, iar proiectele imobiliare rezultate sunt atractive. Noile dezvoltări sunt bine integrate în oraș, astfel încât locuitorii pot ajunge ușor în zonele centrale, nu doar cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun ci și cu bicicleta sau chiar pe jos.

Regenerarea urbană prin proiecte brownfield este foarte importantă întrucât ajută la îmbunătăţirea standardului de viaţă al comunităţilor. Populaţia oraşelor este în continuă creştere, iar prin proiecte rezidențiale de acest tip răspundem cererii de noi locuințe într-un mod sustenabil, fără a crea mai mult trafic în orașe și fără a necesita extinderi de infrastructură, fie că vorbim de noi străzi sau de rețele de apă, gaze etc.

Silk District, pariul nostru pe dezvoltare sustenabilă

Majoritatea proiectelor Prime Kapital în România sunt proiecte de regenerare urbană, dar Silk District, proiectul nostru din Iaşi, este cel mai amplu. Vom crea aici o nouă comunitate urbană prin reconversia unui fost sit industrial. Este un concept de cartier modern, prietenos cu mediul şi care nu risipeşte resurse.

Prin crearea de parcuri şi spaţii verzi, cu o combinație bogată de diverse plante, asigurăm un ecosistem natural care va răci mediul, va reduce costul energiei şi va oferi rezidenţilor condiţii optime de viață.

Silk District este un cartier „car-free“, oferind un mediu lipsit de aglomeraţie şi de autoturisme. Prin felul în care este proiectat și construit, Silk District susține conceptul de cartier ecologic, transportul în comun, mersul pe bicicletă şi pe jos, precum şi utilizarea maşinilor electrice, punând la dispoziţie stații de încărcare pentru acestea.

Dacă vrei să te alături și tu comunității Silk District și să trăiești într-un cartier ecologic, contactează-ne prin intermediul formularului din site.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.