3 aspecte importante de care să ții cont atunci când alegi o locuință

26 august 2021

Decizia de a cumpăra o locuință este una dintre deciziile importante din viața de adult. În general, este o decizie care are impact pe termen lung, implică un cost ridicat și depinde de variabile precum bugetul maxim disponibil, sursa de finanțare, nevoi în ceea ce privește spațiul sau compartimentarea și preferințe legate de zonă, transport public și infrastructură, spații verzi, unități de învățământ și alte aspecte care pot ușura viața de zi cu zi, prin urmare nu poate fi luată în grabă sau în lipsă de informații.

Dar, dincolo de buget și preferințe, care ar fi aspectele de care este imperios necesar să ținem cont atunci când luăm o astfel de decizie?

Calitatea construcției

Finisajele și aspectul estetic al viitoarei locuințe sunt importante, însă atunci când punem pe lista scurtă un apartament este recomandat să ne uităm mai întâi la cum a fost gândită și proiectată construcția, cât de rezistentă va fi pe termen lung, ce tipuri de materiale s-au folosit, sau cum se va comporta construcția în situații limită.

De exemplu, proiectarea structurii de rezistență a clădirii este extrem de importantă în cazul cutremurelor sau a altor dezastre naturale, realizarea instalațiilor electrice din materiale care să fie rezistente la foc sau minimizarea riscului de explozii sau alte evenimente nefericite prin utilizarea unor sisteme de încălzire sigure.

De asemenea, este important de verificat felul în care se vor realiza izolațiile hidrologice, termice și acustice (subsol, fațadă, pereți exteriori și interiori, acoperiș, tipuri de ferestre, etc) sau felul în care sunt gândite aerisirile (nu vrei ca mirosurile de la vecini să ajungă în casa ta, nu-i așa?). În plus, felul în care e proiectată și construită o clădire afectează și costurile cu întreținerea și/sau reparațiile pe termen lung, deci încă un motiv să iei în serios aceste detaliu.

Un alt aspect care va avea impact asupra costurilor este cel legat de consumul și pierderile de energie ale clădirii. Este viitoarea ta locuință într-o clădire cu un consum energetic scăzut? Ce înseamnă acest lucru și, dacă da, care au fost măsurile pe care dezvoltatorul imobiliar le-a implementat?

Fii bine informat/ă și află mai multe despre ce înseamnă o clădire cu un consum aproape egal cu zero și care sunt beneficiile sale pe blogul nostru: https://silkdistrict.ro/cladiri-verzi-facturi-mai-mici/

Zona

Zona în care se află locuința noastră este importantă din multe puncte de vedere:

  • accesibilitate față de celelalte zone ale orașului (sau de zonele în jurul cărora gravitează viața de zi cu zi);
  • apropierea față de centrul orașului;
  • conexiunile dintre mijloacele de transport în comun;
  • proximitatea față de centre comerciale, unități de învățământ, instituții, parcuri, etc.

Dar mai este un motiv la fel de important: potențialul zonei – cât de mult se va dezvolta zona respectivă și cât de mult îi va crește valoarea în timp.

Pentru că asta înseamnă că va crește și valoarea proprietății tale și, chiar dacă acum nu o privești ca pe o posibilă investiție (pentru că e o locuință în care îți dorești să locuiești pe termen lung), peste ani (dacă vei vrea să o vinzi sau să o lași moștenire) s-ar putea să îți mulțumești pentru decizia pe care ai luat-o acum.

Compartimentarea

După cum spuneam mai sus, în general, achiziția unei locuințe se face pe termen lung, în parte pentru că dorința de stabilitate se află în natura umană, în parte pentru că procesul de mutare este unul greoi, mâncător de timp și de alte resurse și sunt puțini oamenii care se simt confortabil să se mute dintr-o parte într-alta la intervale scurte de timp.

Prin urmare, atunci când te hotărăști asupra unei locuințe, ia în calcul spațiul și felul în care acesta este compartimentat. Ți se va mai potrivi o compartimentare cu livingul și bucătăria deschise în holul de la intrare peste, să zicem, 5 ani? O singură baie va fi suficientă peste un timp? Ar fi mai util ca în locul unui apartament cu o cameră să optezi pentru un studio dublu în care zonele de gătit, de zi și de noapte sunt eficient separate? Sau poate un apartament cu două dormitoare ar fi mai potrivit decât unul cu un singur dormitor?

Gândește în perspectivă și alege o compartimentare eficientă, care să poată răspunde nevoilor tale pe termen lung astfel încât să nu investești timp, bani și energie într-o locuință pe care să fii nevoit/ă să o schimbi în câțiva ani.

Așadar, dacă ai pornit pe acest drum, nu uita să bifezi cele trei aspecte discutate în articolul de astăzi și sigur vei face o alegere bună:

  • nu face rabat de la calitatea construcției: de la proiectare, la materiale și până la implementare și construcție propriu-zisă;
  • ia în calcul potențialul zonei, gândește această achiziție pe termen lung și privește-o ca pe o posibilă investiție;
  • alege o compartimentare eficientă care să nu îți dea bătăi de cap mai târziu.

Dacă vrei să afli mai multe despre modelele de apartamente Silk District, ia legătura cu noi: contact@silkdistrict.ro/ +40 785 253 665 sau vizitează-ne la sediul nostru din Calea Chișinăului, nr. 22.

Suntem deschiși în a-ți oferi detaliile tehnice necesare despre felul în care au fost gândite și proiectate clădirile Silk District, astfel încât să poți lua o decizie 100% informată și să ai siguranța că ai achiziționat o locuință de calitate.

Mai multe informații tehnice găsești și pe website-ul nostru, la secțiunea Specificații tehnice.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.