Modele de birouri moderne în 2023 | Studii de caz

3 aprilie 2023

Primele două motive pentru care angajații vor să își schimbe locurile de muncă sunt remunerația/beneficiile și echilibrul dintre viața profesională și cea personală, arată sondajul Leapsome, realizat în noiembrie 2022, la care au răspuns angajați din Europa și Statele Unite ale Americii, conform ziarului Libertatea. De altfel, și în România situația este asemănătoare. De exemplu, un studiu realizat de echipa undelucrăm.ro în 2019 pe un eșantion de 3.657 de angajați români din diferite industrii a arătat că 46.2% dintre respondenți au menționat ca beneficiu o zonă de relaxare care i-ar încuraja să aibă un stil de viață echilibrat.

Nu mai este niciun dubiu că piața muncii continuă să se schimbe și că atragerea celor mai buni candidați este o provocare pentru multe companii din România și din lume. Prin urmare, identificarea nevoilor angajaților și crearea unor birouri moderne care să răspundă așteptărilor lor ar trebui să devină un aspect esențial în strategia oricărei companii.

Birouri Moderne

Cum arată birourile moderne în 2023?

Astăzi, companiile au nevoie de birouri care să însemne mai mult decât imense încăperi open-space. Au nevoie de clădiri care să ofere acces la zone de relaxare, spații verzi, restaurante, săli de sport și alte facilități care să facă munca la birou atractivă și să promoveze un mediu de lucru creativ, echilibrat, deschis. În plus, birourile moderne sunt spații echipate cu tehnologie de ultimă generație, care încurajează colaborarea dintre departamente, munca hibridă, dar și munca din diferite colțuri ale biroului în detrimentul statului ore în șir pe scaun, în același loc. În același timp, birourile moderne sunt construite și amenajate astfel încât impactul asupra mediului înconjurător să fie cât mai mic posibil, fără să neglijeze totuși confortul ocupanților.

De exemplu, birourile Silk District sunt construite după standardele BREEAM Outstanding, care reprezintă cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei clădiri în urma evaluării parametrilor de sustenabilitate. Acest lucru înseamnă nu doar reducerea impactului asupra mediului pe termen lung, dar și creșterea performanței, confortului și stării de bine a ocupanților, ceea ce duce la ridicarea standardelor de viață și de muncă. În plus, integrarea unor facilități precum restaurante și cafenele, sală de sport sau spații verzi și de promenadă asigură mult râvnitul echilibru dintre viața personală și cea profesională și creează nenumărate oportunități de relaxare, deconectare și reconectare. Toate aceste aspecte cresc productivitatea, dar și motivația angajaților de a rămâne în echipă.

Birouri Silk District
Birouri Silk District – Randare

Cum au îmbinat companiile nevoile angajaților cu strategiilor lor de business?

Am făcut un scurt research și am găsit câteva exemple care au reușit să combine nu doar nevoile lor cu cele ale angajaților, ci și nevoile mediului înconjurător, astfel încât spațiile lor de lucru să fie confortabile, productive și prietenoase cu natura. Uite un top 3 spații de birouri moderne care ne-au atras atenția:

  • Certas Energy, o companie din Marea Britanie, a ales mobilier din materiale reciclate (și a pus la dispoziția angajaților un cod QR care spune povestea fiecărui element de mobilier), plante și materiale naturale, texturi și culori inspirate din natură, iar cireașa de pe tort, elementul care simbolizează conexiunea cu natura și importanța sustenabilității: un copac integrat în interiorul biroului. Facilitățile moderne, culorile calde și spațiile individuale și comune au impact pozitiv asupra stării de bine și productivității angajaților.

Birouri Certas Energy
Birouri Certas Energy / Sursa foto: www.overbury.com

  • Sediul central al companiei Deloitte din Londra se află într-o clădire certificată BREEAM Outstanding, devenind și cea mai mare clădire de birouri care a primit o certificare WELL Gold – certificare care recunoaște spațiile care promovează sănătatea fizică și psihică a ocupanților lor. Spațiul este gândit astfel încât angajații să fie încurajați să nu stea într-un singur loc, să interacționeze cu colegii și să poată lucra în diferite zone ale biroului, comune sau individuale, în funcție de concentrarea sau creativitatea de care au nevoie. În plus, angajații au la dispoziție spații verzi ca să se deconecteze de la muncă și să se reconecteze cu natura.

Sediul central Deloitte
Sediul central Deloitte / Sursa foto: www.overbury.com

  • Un alt spațiu de lucru modern, colorat și vesel este sediul publicației The Guardian din Londra. Fiind vorba despre o echipă de jurnaliști, este de la sine înțeleasă nevoia de a avea un birou care să stimuleze creativitatea, spontaneitatea și flexibilitatea ideilor.
    Spațiile de lucru comune, sălile de întâlnire, restaurantul și dușurile au fost gândite astfel încât să ofere angajaților opțiuni de lucru și relaxare pe toată durata zilei căci e lucru știut că ideile de articole bune vin în locuri și momente neașteptate.
    Amenajarea spațiului a primit premiile Corporate și Test of Time la Premiile British Council of Offices în 2010, respectiv 2014.

Sediul The Guardian
Sediul The Guardian / Sursa foto: www.overbury.com

Când am gândit proiectul Silk District, ne-am dorit să creăm spații de birouri unde oamenii chiar să își dorească să lucreze. Să vină cu drag, nerăbdători să ia prânzul cu colegii într-un mediu cool și confortabil sau să lucreze în birouri luminoase, spațioase și moderne.

Cu fiecare etapă pe care o bifăm suntem mai aproape de a aduce în Iași spații de lucru 100% adaptate vieții moderne.

Dacă vrei și tu să faci parte dintr-un hub urban, vibrant și plin de energie, ne găsești fie online, fie la sediul nostru din Calea Chișinăului, nr. 22.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.