Cum a schimbat pandemia de COVID-19 preferințele clienților în domeniul imobiliar?

11 martie 2021

Nu mai este niciun dubiu legat de faptul că, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a afectat fiecare aspect al vieții noastre, forțându-ne să ne adaptăm la o nouă realitate: carantină, mutarea biroului și a școlii acasă, dar și limitarea severă a călătoriilor, a activităților sociale și a opțiunilor de relaxare. Toate aceste schimbări au transformat locuința într-un spațiu multifuncțional și disponibil pentru toți membrii familiei în același timp și pe durata întregii zile (un lucru rareori întâlnit înainte de pandemie) și au redefinit nevoile în ceea ce privește spațiile de locuit.

Conform ultimului raport Eurostat, fiecărui român îi revine o cameră în timp ce în țări precum Belgia sau Luxemburg media este de 2,2 camere pentru fiecare locuitor. Acest aspect face ca România să se afle pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul case supraaglomerate, 46.3% dintre români aflându-se în această situație. În plus, 4 din 10 tineri locuiesc încă cu părinții, doar 60% dintre români locuiesc în locuințe unifamiliale, iar în ultimii ani s-a impus un trend al construcției de locuințe din ce în ce mai mici, suprafața medie scăzând de la un an la altul.

Această realitate a pieței imobiliare din România, combinată cu nevoia mai mare de spațiu într-o perioadă în care locuința a devenit punctul central al vieții noastre personale și profesionale, a dus la creșterea cererilor pentru locuințe mai spațioase și mai confortabile, cu accent pe compartimentare eficientă și pe optimizarea spațiului, dar și pe spațiile exterioare precum terase sau grădini.

Top 3 trenduri în ceea ce privește preferințele pentru locuințe în 2021

1. Locuințe mai spațioase chiar dacă sunt mai departe de centrul orașului

Un studiu realizat anul trecut de JLL împreună cu Storia.ro arată că  atunci când vine vorba de a alege între locație şi un spaţiu de locuit mai mare, 84% dintre respondenţi ar prefera mai mult confort şi spaţiu în defavoarea unei locaţii mai aproape de centru, în timp ce doar 11% ar opta pentru o locaţie centrală în detrimentul unui spaţiu mai mare

În contextul în care lucrul de acasă a crescut de la 0,6% în 2019 la 24% în 2020 și este în continuă creștere, iar în ultimul an 90% din timp l-am petrecut în locuințe, apariția acestor preferințe este o reacție firească. De asemenea, în pandemie a crescut numărul celor care gătesc sau fac sport acasă, ceea ce a accentuat nevoia de spații mai mari și mai bine optimizate.

Ceea ce este interesant este faptul că specialiștii din domeniul imobiliar estimează că aceste preferințe se vor menține pe termen lung, chiar și atunci când o mare parte dintre cei care acum lucrează de acasă vor reveni la birou sau atunci când nu vom mai fi nevoiți să petrecem atât de mult timp în locuințe.

De exemplu, apartamentele din Silk District, amplasate într-o zonă cu acces facil spre punctele de interes centrale din Iași și cu suprafețe cuprinse între 43 și 118 mp vor putea răspunde cu succes acestor nevoi și preferințe noi în materie de spațiu de locuit.

2. Accent pe spații exterioare generoase: terasele, grădinile și spațiile verzi un MUST

Anul trecut nu au crescut doar vânzările de plante, ci și cererile pentru locuințe cu acces la spații exterioare generoase care să înlocuiască variantele tradiționale de relaxare în aer liber, limitate de pandemia de COVID-19.  Însă, trendul pare să fie aici pentru a rămâne: carantina și restricțiile de circulație ne-au ajutat să fim mai conștienți de importanța unui spațiu exterior de care să ne putem bucura fără să ieșim din casă sau care să fie cel puțin în apropierea casei.

În plus, ideea de a locui în cartiere în care accentul cade pe spațiile verzi și de relaxare în locul betoanelor sufocante devine din ce în ce mai atractivă atât pentru tineri, cât și pentru familiile cu copii.

Noi nu putem spune decât că acest trend se potrivește perfect cu viziunea Prime Kapital despre locuințele viitorului, iar proiectele noastre pun accentul pe cât mai multe spații verzi și de relaxare pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. De exemplu, Silk District va avea 40 000 de mp de spații verzi, alei pietonale și zone de relaxare, în timp ce toate apartamentele noastre vor avea ieșire la un balcon, o logie, o terasă sau o grădină cu suprafețe cuprinse între 10 și 70 de mp.

3. Proiectele rezidențiale de tip mixed-use – o variantă din ce în ce mai atrăgătoare

În ultimii ani, din cauza stilului de viață tot mai aglomerat și în general “pe fast-forward”, apropierea de facilitățile necesare vieții de zi cu zi a devenit un criteriu extrem de important în alegerea unei locuințe. În perioada de pandemie s-a observat o atenție deosebită acordată acestui aspect întrucât frica de îmbolnăvire a accentuat nevoia de a avea totul la îndemână și de a naviga în siguranță într-un spațiu cât mai bine optimizat pentru nevoile noastre.

Din punctul nostru de vedere, acesta este un trend care se va menține pe termen lung și pe care ar trebui să îl privim dintr-o perspectivă pozitivă: a avea totul într-un singur loc înseamnă mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat, mai puțin timp pierdut în trafic, mai puțin stres și o mai bună organizare a vieții de zi cu zi.

Din această perspectivă, Silk District este un proiect de tip mixed-use care va combina zona rezidențială cu cea office, conceptul de car-free și alte servicii cu zone pietonale, spații de joacă și de relaxare într-o comunitate sigură, care va încuraja un stil de viață echilibrat.

Dacă ne uităm cu atenție la aceste trenduri, pare că, în mod paradoxal, pandemia de COVID-19 aduce schimbări pozitive în domeniul imobiliar, preferințele și așteptările clienților încurajând dezvoltatorii imobiliari să fie flexibili și să caute soluții care să reunească cât mai multe din aspectele menționate mai sus. Este îmbucurător accentul pe construirea unor locuințe mai spațioase și mai confortabile, în zone cu mai multe facilități și opțiuni de petrecere a timpului liber, dar și cu mai multe spații verzi și exterioare, toate acestea creând premisele unui stil de viață mai conștient, mai echilibrat și mai sănătos.

La final, vă încurajăm să căutați un proiect rezidențial care să vă ofere toate aceste opțiuni, fără să facă rabat de la tot ce înseamnă spațiile verzi sau calitatea materialelor. Silk District este o astfel de sugestie, și nu trebuie să ne credeți pe noi ci vă puteți convinge singuri în urmă unei discuții cu unul dintre coegii noștri consultanți în vânzări.

Programează o întâlnire, fie la biroul de vânzări, fie online, și află cum poți îmbina un loc în care primești:

  • o comunitate sigură,
  • un cartier deosebit de altele,
  • multespații verzi
  • un apartament spațios, eficient compartimentat, cu ferestre largipentru lumina naturală, pe care îl poți decora așa cum îți dorești.

Sau urmărește-ne pe canalele noastre de Social Media, unde vei afla diferite informații folositoare în procesul de documentare pentru locul perfect pentru tine!

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.