Rezistența la cutremure și intemperii – Condiție de bază pentru orice clădire de locuit

3 iulie 2023

Odată ce alegi să locuiești în Silk District, poți lăsa deoparte temerile privind siguranța ta, a familiei și a bunurilor. Cu siguranță, deși poate nu ești un specialist în domeniu, ți-ai pus intuitiv întrebări privitoare la rezistența și stabilitatea clădirii în care dorești să îți faci un cămin. În cele ce urmează, vei afla detalii importante despre rezistența la cutremure și intemperii a structurilor care fac parte din amplul proiect de regenerare urbană Silk District. 

Lucrări la structura de rezistență a clădirilor din Silk District

Proiectare și execuție la cele mai înalte standarde de siguranță seismică 

Primele aspecte pe care observi la o privire de ansamblu sunt legate de amplasare.  Cartierul nu este situat într-o zonă de versanți, expusă la potențiale inundații, iar distanța dintre corpurile de clădire este una considerabilă (aproximativ 30 de metri). 

Fundațiile locuințelor din Silk district sunt de adâncime, indirecte, cu piloți forați și uniți printr-o rețea de grinzi din beton armat.

Pe parcursul lucrărilor, specialiștii noștri au constatat că au reușit să obțină o performanță chiar mai ridicată decât cea preconizată anterior, în faza de proiect. 

Lucrări la structura de rezistență. Silk District

Deși fiecare fază de construcții are un caracter unitar din perspectivă estetică și funcțională, cele 5 corpuri au structuri de rezistență independente.

Dintre acestea, primele 4, cu destinație rezidențială, au plan dreptunghiular, cu diafragme dispuse la distanțe medii (tip celular).

Al 5-lea corp, cu funcțiune de parcare etajată, este structurat pe cadre din beton armat monolit. 

Structura de rezistență – rezultatul unor calcule și lucrări complexe 

Structura de rezistență a clădirilor de locuințe din Silk District are pereți din beton armat monolit, dispuși pe ambele direcții principale, și cadre din beton armat monolit. Acestea sunt formate din stâlpi și grinzi dispuse perimetral, dar și în interior – în dreptul elementelor de compartimentare. 

Acest sistem structural dual îmbină avantajul celei mai bune comportări seismice (specifice diafragmelor din beton armat monolit) cu beneficiile funcționale ale structurilor din cadre (stâlpi și grinzi din beton armat monolit). De altfel, proiectarea seismică a clădirilor a fost realizată cu ajutorul celor mai preformante programe de calcul la momentul actual. 

Pereții portanți din beton armat monolit (diafragme verticale) alcătuiesc, împreună cu planșeele din beton armat monolit (diafragme orizontale), structuri spațiale rigide, foarte rezistente la acțiunile seismice sau ale vântului.  

Șantierul Silk District, lucrări la structura de rezistență

Acest sistem constructiv este considerat a fi cel mai potrivit pentru clădirile înalte de locuințe colective, având o foarte bună capacitate de preluare a încărcărilor orizontale și verticale, cu deplasări reduse. 

În plus, apartamentele din Silk District nu prezintă grinzi ce traversează tavanele camerelor de locuit și sunt vizibile doar parțial, în dreptul unor pereți de compartimentare. Dincolo de avantajul estetic, acest fapt îți oferă suplimentar mai multe posibilități de amenajare a camerelor. 

Adăposturi de protecție civilă complet echipate, pentru toți rezidenții 

O măsură suplimentară de siguranță și prevenție, în cazul apariției unor situații excepționale, care ar putea reprezenta un pericol pentru rezidenți, este includerea adăposturilor de protecție civilă la subsolul clădirilor. 

Astfel, fiecare fază de construcție, conținând un număr cuprins între 300 și 350 de apartamente, este prevăzută cu 7 adăposturi de protecție civilă complet îngropate, la nivelul subsolului, însumând o suprafață totală de 752 m2 

Adăposturile au pereți din beton armat monolit sunt dotate cu grupuri sanitare și instalații pentru iluminat. 6 dintre acestea, cu o capacitate însumată de adăpostire pentru 696 de persoane, sunt prevăzute și cu instalații de filtroventilație.  

Toate adăposturile, însumând o capacitatea totală de 739 de persoane, au ieșiri de salvare dotate cu obloane metalice. De asemenea, s-au asigurat toate instalațiile necesare pentru asigurarea condițiilor de microclimat. 

Toate aceste elemente destinate siguranței viitorilor locuitori ai cartierului Silk District au fost concepute, iar mai apoi puse în practică cu toată responsabilitatea. Pentru ca viitorul tuturor celor care ne acordă încrederea lor să fie lipsit de temeri legate de siguranța proprie și a celor dragi.  

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.