Silk District Office obține unul dintre cele mai înalte scoruri BREEAM Outstanding pentru design!

22 noiembrie 2023

BREEAM Outstanding este considerat cel mai riguros standard pentru construcții la nivel mondial, iar Silk District Office a obținut un impresionant scor de 93,7% în evaluarea BREEAM Outstanding pentru design. Procentul reprezintă unul dintre cele mai înalte niveluri de certificare obținute în România până în prezent și cel mai mare scor obținut de o clădire în 2023 pentru standardele BREEAM. Evaluarea a evidențiat echilibrul dintre abordarea creativă a sustenabilității și utilizarea tehnologiilor de înaltă calitate, ambele ancorate în conceptul de design. 

Planul proiectului mixt-use Silk District: Office, Rezidențial, Comercial. Randare.
Planul proiectului mixt-use Silk District: Office, Rezidențial, Comercial. Randare.

Clasificarea BREEAM 

În prezent, există 6 niveluri diferite de certificare BREEAM.  

„Outstanding” (scor ≥ 85%) este cel mai înalt nivel, iar „Pass” (scor ≥ 30%) este cel mai scăzut: 

  • Outstanding (Remarcabil) ≥ 85% 
  • Excellent (Excelent) ≥ 70% 
  • Very Good (Foarte bun)≥ 55% 
  • Good (Bun)≥ 45% 
  • Pass (Suficient) ≥ 30% 
  • Unclassified (Neclasificat) < 30% 

Silk District Office – BREEAM Outstanding, Etapa de Design: 93,7% 

BREEAM Outstanding este considerat cel mai riguros standard pentru construcții la nivel mondial. Certificarea BREEAM Outstanding se acordă clădirilor care depășesc 85% în evaluarea complexă a modului în care au fost proiectate și construite. Această recunoaștere reflectă nu doar calitatea construcției, ci și adaptabilitatea clădirii pentru a îndeplini nevoile utilizatorilor. Printre acestea se numără eficiența energetică, utilizarea apei și calitatea aerului din interior. 

Evaluarea efectuată de BuildGreen, prima companie din România care a oferit servicii de consultanță pentru clădiri sustenabile și certificare, plasează proiectul Silk District Office printre cele mai performante clădiri cu destinație de birouri la nivel național.  

 

Prin aplicarea BREEAM de la bun început și planificarea atentă a fiecărui pas, în special în faza de Proiectare, Silk District Office a atins un nivel superior de 93,7%, ceea ce plasează  proiectul printre primele din top, la unul dintre cele mai înalte niveluri de certificare obținute până în prezent în România. A atinge un nivel de certificare atât de înalt demonstrează că la baza proiectului Silk se află o abordare creativă a sustenabilității, tehnologii și concepte de design de înaltă calitate. 

Răzvan Nica – Fondator și Director General BuildGreen 

 

Silk District Office. Randare versus realitate - octombrie 2023
Silk District Office. Randare versus realitate – octombrie 2023.

 

Principalele puncte forte ale proiectului Silk District Office 

Trei elemente principale au fost urmărite încă din momentul planificării proiectului. Modul în care acestea au fost concepute și puse în practică au avut o contribuție esențială în obținerea certificării BREEAM Outstanding în etapa de design. 

Iată care sunt acestea: 

Standardele BREEAM integrate încă de la început

Pentru Silk Office District, acest aspect a reprezentat un element-cheie major. Echipa de proiectare s-a asigurat că atât BREEAM, cât și alte standarde actuale au fost integrate în specificațiile transmise subcontractanților. Acest lucru a garantat faptul că vor fi îndeplinite toate condițiile necesare pentru obținerea clasificării propuse. 

Adoptarea tehnologiilor inteligente

O clădire remarcabilă trebuie să alinieze designul cu tehnologia, cu accent pe eficiența energetică, pentru a reduce cât mai mult amprenta de carbon. Tehnologii regenerabile precum panourile fotovoltaice și sistemele de colectare a apei de ploaie, care va fi reutilizată în irigații pentru spațiile verzi. De asemenea, pentru a se asigura că nevoile utilizatorilor sunt îndeplinite, clădirea este monitorizată în detaliu, inclusiv cu ajutorul camerelor de supraveghere video și a senzorilor de incendiu. Acest lucru permite mici ajustări ale sistemelor clădirii pentru a satisface nevoile utilizatorilor, maximizând în același timp eficiența.  

Funcționalitate și confort pentru ocupanți

Clădirea utilizează tehnologie inteligentă pentru a controla mediul. De exemplu, temperatura este reglată după anumite standarde, dar utilizatorii vor avea posibilitatea de a modifica setările, dacă este necesar. Iluminatul natural este obligatoriu pentru certificarea BREEAM și încurajează instalarea de ferestre înalte, care permit luminii naturale să pătrundă în clădire. Lumina naturală are ca efecte îmbunătățirea stării de bine a ocupanților, stimularea productivității reducerea consumului energetic pentru iluminatul artificial.

În ansamblu, atât mediul de lucru din interior, cât și facilitățile integrate, alături de amenajările peisagistice exterioare vor fi mai confortabile și mai plăcute pentru ocupanții de birouri. 

Spații exterioare pentru relaxare, fără trafic auto, amenajate peisagistic după un concept sustenabil. Randare
Spații exterioare pentru relaxare, fără trafic auto, amenajate peisagistic după un concept sustenabil. Randare.

 

Punctajul BREEAM Outstanding pentru etapa de design Silk District Office 

Cele mai importante categorii analizate de către experții în dezvoltare sustenabilă și punctajele obținute de Silk District Office sunt următoarele: 

  • Sistemele de management – evaluarea modului în care proiectul este gestionat din perspectiva durabilității – 100. 
  • Sănătatea și starea de bine – evaluarea calității aerului interior, a confortului termic, a iluminatului natural și altor aspecte care influențează sănătatea și confortul ocupanților – 100. 
  • Energia – măsurarea eficienței energetice a clădirii, inclusiv utilizarea surselor de energie  regenerabilă – 88. 
  • Transportul – încurajarea utilizării mijloacelor de transport prietenoase cu mediul și facilitarea accesului la infrastructura de transport public – 78. 
  • Apa – gestionarea eficientă a utilizării resurselor de apă, reducerea consumului și a pierderilor, colectarea responsabilă – 100 
  • Materialele – utilizarea responsabilă a materialelor de construcție – 92. 
  • Deșeuri – gestionarea eficientă a deșeurilor generate în timpul construcției și operării clădirii – 86. 
  • Utilizarea terenului și ecologia – protejarea biodiversității și gestionarea responsabilă a utilizării terenului – 90. 
  • Poluarea – Limitarea impactului asupra mediului prin reducerea poluării și a emisiilor de substanțe dăunătoare – 83 
  • Inovația30. 

Pe baza punctelor acordate pentru fiecare categorie în parte (pe o scară de la 1 la 100), a fost calculat ulterior procentul de 93,7% BREEAM Outstanding pentru etapa de design din Silk District. 

Însă algoritmul de calcul este unul complex, ponderea categoriilor fiind diferită.  

De exemplu, cele mai semnificative categorii au o pondere mai mare în obținerea rezultatului final: 

  • Energie – 15% 
  • Sănătate și stare de bine – 11% 
  • Materiale – 11% 
  • Management – 10% 
  • Poluare – 12% 

De asemenea, există posibilitatea de a obține 10% în plus pentru secțiunea suplimentară „Inovație” – ceea ce s-a întâmplat și în cazul Silk District Office. Funcționalitățile, tehnologiile, materialele și echipamentele au fost considerate, așadar, foarte performante și inovative de către experți. 

Această certificare BREEAM Outstanding pentru design recent acordată reconfirmă calitatea proiectului nostru și faptul că Silk District Office se află pe calea de a deveni una dintre clădirile de birouri de referință pentru orașul Iași. Suntem deopotrivă mândri și nerăbdători ca aceste spații de birouri să fie însuflețite de oamenii care pun umărul la dezvoltarea afacerilor pentru viitor. 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Silk District, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.